На филиал «Поставское хлебоприемное предприятие» непрерывным потоком течет зерно нового урожая

Сельское хозяйство

«Банк» збожжа. Так можна назваць філіял «Пастаўскае хлебапрыёмнае прадпрыемства» Полацкага камбіната хлебапрадуктаў. Сюды з пачатку жніва з усіх гаспадарак раёна бесперапынным патокам цячэ зерне новага ўраджаю, дзе яно дапрацоўваецца да патрэбнай кандыцыі і захоўваецца.

Як толькі прыходзіць машына са збожжам, майстар філіяла Яна Татарчук спецыяльным шчупам адбірае ў некалькіх месцах кузава пробы.

— Мы праводзім аналіз зерня на колер, пах, заражанасць шкоднікамі, утрыманне розных прымесей, — расказвала майстар. — Вызначаем натуральную вагу, вільготнасць. Яна ў дажджлівыя дні даходзіла да 26%. А каб збожжа надзейна захоўвалася, паказчык павінен быць 13%. Дасушваннем збожжа займаецца сушыльны майстар Ілья Мычко. Сёлета філіял аказваў гаспадаркам таксама паслугу па сушцы рапсу.

На филиал «Поставское хлебоприемное предприятие» непрерывным потоком течет зерно нового урожая

Прайшоўшы хуткі агляд, грузавік са збожжам адпраўляецца на вагі, затым разгружаецца і зноў узважваецца. Зерне сартуецца па культурах, на харчовае, фуражнае. Да якой катэгорыі яго аднесці, залежыць ад утрымання клейкавіны. Найвышэйшая яна ў пшаніцы, вырашчанай у ААТ «Хацілы-агра» і «Навасёлкі-Лучай», — 26%. Такое збожжа запатрабавана на прадпрыемствах па выпечцы хлеба, бо якасць хлебабаулачных вырабаў залежыць менавіта ад утрымання глютэну: чым яго больш, тым лепш.

Згодна з планам, гаспадаркі Пастаўшчыны павінны паставіць у лік дзяржзаказу 6 500 тон збожжа. ААТ «Хацілы-агра», «Ярэва-агра», «Сцяг Перамогі-агра» з дзяржзаказам ужо разлічыліся. Зерне адпраўлена на Мінскі і Полацкі камбінаты хлебапрадуктаў. Пастаўка прадаўжаецца.

Вырасціць і ўбраць збожжа з палёў — першачарговая задача аграрыяў, а захаваць яго — задача калектыву філіяла «Пастаўскае хлебапрыёмнае прадпрыемства». Нягледзячы на не вельмі спрыяльны год, і першыя, і другія ўпэўнена ідуць да мэты.

Анна Анішкевіч. Фота аўтара



Tagged

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.