Специалисты Поставской райветстанции контролируют качество зеленой массы во время кормозаготовки

Сельское хозяйство

Якасны корм – высокія надоі і прывагі

Асновай рацыёну буйной рагатай жывёлы ў зімова-стойлавы перыяд з’яўляецца сянаж. І важна не толькі закласці яго як мага больш, але і захаваць у ім пажыўныя рэчывы. Падчас корманарыхтоўкі якасць закладваемай зялёнай масы ў сянажныя траншэі кантралююць спецыялісты Пастаўскай райветстанцыі.

З галоўным ветэрынарным урачом раёна Андрэем Масцяніцам пабывала ў ААТ «Камайскі-агра». У той дзень закладвалі сянажную траншэю ў Дварчанах. Андрэй Іванавіч праверыў вільготнасць і тэмпературу зялёнай масы, якую амкадорам трамбаваў механізатар Леанід Счасны.

Специалисты Поставской райветстанции контролируют качество зеленой массы во время кормозаготовки
Галоўны ветэрынарны ўрач раёна Андрэй Масцяніца вымярае вільготнасць і тэмпературу зялёнай масы

— У Беларусі распрацаваны тэхналагічны рэгламент нарыхтоўкі травяных кармоў, — расказваў Андрэй Масцяніца. — У «Камайскім» тэхналогія захоўваецца: траншэя вычышчана, пабелена, яе бакі закрыты чорнай поліэтыленавай плёнкай. Каб пясок не трапляў у траншэю, пад’язныя шляхі да яе высланы саломай. Тэмпература «зялёнкі» адпавядае норме — 32 градусы. Калі яна будзе вышэйшая за 37, маса можа «гарэць»,  што адмоўна адаб’ецца на якасці корму: у ім знізіцца ўтрыманне пратэіну, зменшыцца пажыўнасць. Каб гэтага не дапусціць,  вельмі важна сянажную масу добра трамбаваць. Яшчэ адна ўмова для атрымання якаснага сенажу — хуткае запаўненне траншэі — не больш за 3 дні. Таму гэта справа патрабуе зладжанай работы ўсіх звенняў тэхналагічнага ланцужка.

Специалисты Поставской райветстанции контролируют качество зеленой массы во время кормозаготовки

Каля фермы ў Свіранах работа проста кіпела! Поле, адкуль паступала зялёная маса ў сянажную траншэю, размешчана непадалёк фермы. Трактары хутка загружалі прычэпы і літаральна праз некалькі хвілін былі на разгрузцы. Механізатарам Паўлу Смільгіню і Сяргею Бразоўскаму не было калі перадыхнуць. Іх амкадоры інтэнсіўна рухаліся па траншэі, прыціскаючы вялікімі коламі здробненую масу.

Специалисты Поставской райветстанции контролируют качество зеленой массы во время кормозаготовки
Павел Смільгінь

Андрэй Масцяніца і тут праверыў нормы. Прыборы паказалі, што ўсё ў парадку.

Специалисты Поставской райветстанции контролируют качество зеленой массы во время кормозаготовки
Леанід Счасны

— Якасныя кармы — аснова прадукцыйнай жывёлагадоўлі, — гаварыў Андрэй Масцяніца. — У «Камайскім» корманарыхтоўка вядзецца з выкананнем усіх тэхналогій. У Навасёлках, Камаях, Буцавічах закладзеныя траншэі апламбаваны да зімы: яны герметычна закрыты двума слаямі плёнкі, якая зверху прыціснута мяшкамі з пяском. Нашы спецыялісты пастаянна трымаюць на кантролі якасць кармоў ва ўсіх гаспадарках раёна.

Анна Анішкевіч



Tagged

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.